Recension: Hive – Ett strategispel om att svärma drottningar i kupan med skalbaggar och myror

Hive är ett abstrakt strategispel med plattläggningsmekanik och förflyttning i rutor, designat av John Yianni och utgiven av Gen42 Games 2001.

Det är svårt att inte jämföra Hive med schack där bidrottningen i detta fall likt kungen i det tidigarenämnda har begränsad rörlighet och om hon blir helt blockerad så har man förlorat. Även likt schackspelets kung, har bidrottningen en armé att försvara sig med (och attackera) mer om det längre ner.

Målet i Hive är att “svärma” (ha en spelpjäs på var en av drottningens sex sidor) din motståndares drottning med spelpjäser medan du förhindrar denne att göra det samma mot dig (även dina egna pjäser räknas för att bli svärmad). Detta gör du genom att varje runda antingen lägga ut en ny spelpjäs eller flytta en redan utlagd pjäs i “kupan” (den spelplan som bildas av de utlagda spelpjäserna).
Till din hjälp har du:

1 st Bidrottning
Bidrottningen måste läggas ut senast på fjärde rundan. Får flytta ett steg.

3 st Myror
Myran får flytta hur många steg som helst på utsidan av kupan

3 st Gräshoppor
Hoppar rakt över spelpjäser till nästa tomma plats.

2 st Spindlar

Måste flytta sig 3 steg på utsidan av kupan.

2 st Skalbaggar

Får flytta sig ett steg, men får även flytta upp på kupan. Spelpjäs under skalbaggen kan inte röra sig och räknas som färgen skalbaggen har (bra för att ställa sig på motståndarens drottning och börja placera ut spelpjäser runt den kanske?). Flera skalbaggar kan stå på varandra och tar färg från den översta.

(till Hive finns även två expansioner “ladybug” och “mosquito“, dessa följer med som standard i Hive pocket edition och Carbon)

1 st Nyckelpiga
Får flytta två steg ovanpå kupan och måste sen gå av.

1 st Mygga
Myggan får välja att kopiera en annan spelpjäs speciella regler om den är i anslutning till den. Kliver den upp på kupan som skalbagge fortsätter den vara det till den kliver ner.

Utöver dessa specialregler finns det tre andra viktiga regler:
Man får inte flytta på en spelpjäs så att den bryter kupan, även om slutplaceringen skulle bygga ihop den igen.
Man får inte lägga ut en ny bricka i anslutning till en spelpjäs i motståndarens färg (förutom den andra spelpjäsen av självklara skäl).
Man får inte flytta en pjäs dit man inte kan skjuta in den förutom uppifrån (gräshoppa, skalbagge och nyckelpiga).

Videogenomgång på engelska från spelutveklaren:
http://www.youtube.com/v/qKmGJ9JT6

Temat i Hive, om än svagt är alldeles lagom för spelet och fungerar bra. Jag gillar inte alls att spela schack så mycket, men jag uppskattar spelet i sig och Hive ger mig samma typ av känsla. Att man behöver tänka flera steg framåt och komma in i hjärnan på sin motståndare, fast på ett lättare och snabbare sätt.

Spelet har även stort omspelsvärde då det inte (vad jag sett än) finns någon strategi som inte går att slå, så man behöver hela tiden anpassa sitt spel. Dock skulle jag inte skaffa det här utan expansionerna som jag tror är viktiga för livslängden. Även om jag rekommenderar att spela utan dom de första gångerna för att få grepp om strategierna, tror jag att dom så småningom är nödvändiga.

Jag tycker även om den taktila känslan av att hantera spelpjäserna, som är rejäla hexagoner i plast med lagom tyngd i sig. Andra bra saker med ett spel i den här formen är att man kan ha med sig det vart som helst; på puben, tågstationen, i duschen, med mera.

+ Rolig, snabb strategi
+ Portabelt
+ Spelpjäser

– Behöver (enligt mig) expansionerna för att hålla i längden

Allt som allt tycker jag att Hive är riktigt kul och speltiden gör att man lätt kan hinna med 2-3 omgångar mellan de större spelen. Gillar man abstrakta strategispel (och har man inte provat något innan så är det en perfekt inkörsport) är det här ett självklart spel att ha i samlingen.


Ett Favoritspel

Hive på Boardgamegeek.com
Diskutera Hive på forumet

Kommentera eller skriv en egen recension av spelet nedanför!

Gen42 Games Hive/Hive pocket edition/Hive carbon Hive - ett abstrakt strategispel SKU UPC Model

Roligt minispel med mycket strategi och kontringsspel. Perfekt för förfesten eller tåget.

Feb 21, 2014 by Anonymous
Namn: Kannasen • 
Titel: Hive-omdöme 

Roligt minispel med mycket strategi och kontringsspel. Perfekt för förfesten eller tåget.


4.0 4.0 1 1 Roligt minispel med mycket strategi och kontringsspel. Perfekt för förfesten eller tåget. Hive/Hive pocket edition/Hive carbon

Skriv din egen recension


Submit your review
* Required Field

Error thrown

[] operator not supported for strings